Оваднівська громада
Волинська область, Володимирський район

День Вишиванки в Оваднівській сільській раді

Дата: 17.05.2018 15:30
Кількість переглядів: 1311

Фото без опису

Сьогодні, 17 травня, відзначають День вишиванки – свято, яке покликане зберігати й популяризувати споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Традиційно День вишиванки святкують щороку в третій четвер травня. 

Свято започаткували студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. Як  визначається у історії -  поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Студентка Леся Воронюк запропонувала одногрупникам та іншим студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки.

Впродовж 2006-2009 рр. свято розрослося на всі навчальні заклади Чернівців. У 2010 р. до участі в акції долучилися державні службовці, міський голова столиці Буковини, викладачі університету та навіть таксисти. Тоді ж свято підтримали в Запоріжжі, Сімферополі, Львові, Рівному.

П’ятирічний ювілей свята ознаменувався встановленням Гіннесівського рекорду за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На Центральній площі Чернівців зібралося понад 4000 людей у вишиванках. Цього ж року швейним підприємством була пошита величезна вишиванка (4 на 10 метрів) для центрального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

У 2014 р. свято підхопили вісім країн світу: Канада, США, Італія, Німеччина, Франція, Росія, Румунія, Португалія.

У 2015 р. організатори свята закликали усю Україну в цей день одягнути вишиванку на знак єдності. Тоді ж започаткували акцію «Подаруй вишиванку захиснику», яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО. Військовим на передову за допомогою волонтерів передали вишиванки, аби вони служили оберегом. Свято ознаменувалося всесвітнім масштабом, до акції долучилися близько 50 країн світу.

Цікаво, що у цей день вишиванки одягають не лише жителі України, а й навіть скульптури. На приклад у Львові вишиванками вже традиційно прикрашають скульптури, що вінчають фонтани на пл. Ринок, а в Києві – пам’ятник Либіді та засновникам української столиці на Майдані Незалежності.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь