A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оваднівська громада
Волинська область, Володимир-Волинський район

Чи стане Оваднівська ОТГ першопрохідцем медичної реформи?

Дата: 27.06.2019 13:49
Кількість переглядів: 627

Чи стане Оваднівська ОТГ першопрохідцем медичної реформи?

– Медична реформа несе багато нововведень в охорону здоров’я і  має докорінно змінитт стару систему. Держава дає нам можливість вийти зі складу ТМО й створити в Овадному власну некомерційну комунальну медичну установу, яка надаватиме жителям нашої громади  доброякісні первинні медичні послуги. Ми єдині у районі маємо для цього всі умови, отож довго розмірковувати ніколи,  треба встигнути до 1 липня підготувати документи, – каже сільський голова Сергій Панасевич, котрий запросив на збори в Оваднівську сільраду, де обговорювали ці питання місцеві медики і депутати.

Тут звучали різні  думки, зауваження, багато їх виникало безпосередньо у лікарів Оваднівської амбулаторії та у завідуючих ФАПами, котрі збираються вже вп’яте. Раніше на такі зустрічі запрошували керівників ТМО, а цього разу їх вирішили не турбувати, адже їхню думку вже почули на черговій сесії, що відбулася недавно.

    Доброякісні медичні послуги на місці із збереженням ФАПів. Це не всі вагомі  причини, що спонукають відділитися від ТМО й створити некомерційне комунальне медичне підприємство на базі нашої амбулаторії, каже сільський голова Сергій Панасевич.

Нині в Оваднівській амбулаторії  загальної практики сімейної медицини працюють два лікарі, тут є достатня медична база,  недавно за кошти  бюджету громади придбали апарат ультразвукової діагностики. Із начальником фінансового відділу порахували: якщо більша частина державної  субвенції безпосередньо лишатиметься в Оваднівській громаді, а не у ТМО, як це є нині (у цім році медичному об’єднанню передали майже три мільйони гривень), то матимемо можливість самостійно ними розпоряджатися. Гроші спрямовуватимемо на оновлення матеріально-технічної бази амбулаторії та ФАПів, на ремонти, укладатимемо угоди з іншими фахівцями, які б обслуговували жителів нашої громади, а чи робитимемо це централізовано з сусідніми ОТГ. Не варто боятися перемін, адже в амбулаторії й надалі надаватиметься первинна допомога, а вторинна – у ТМО. Якщо потрібно, лікар скеровуватиме хворих у ТМО до інших фахівців на консультацію, обстеження тощо.

   У скільки нині обходиться меддопомога? Заступник сільського голови з фінансових питань та соціально-економічного розвитку, начальник фінансового відділу Іван Юрик навів такі цифри: на 1 січня цього року в 18 селах Оваднівській ОТГ, яка об’єднала п’ять сільрад, фактично проживає п’ять тисяч 191 чоловік. На медичне обслуговування держава виділила субвенцію для чотирьох тисяч 906 жителів, бо такі цифри фігурують у статистистичних даних,  у три мільйони 604 тисячі гривень. З цієї суми 651 тисяча використовується для Оваднівської амбулаторії та десяти ФАПів. Залишок  поетапно надходить у ТМО, щомісяця двічі по 177 тисяч 350 гривень. Цього року за кошти сільського бюджету, а це 90 тисяч гривень, оплатили енергоносії у місцевих медзакладах, 25 тисяч витратили на медикаменти. Два котли у ФАПи сіл Верба і Гайки обійшлися у 38 тисяч, а 42 тисячі заплатили за очищення системи опалення в амбулаторії. Також сюди купили УЗД апарат за 196 тисяч гривень та за 16 тисяч – термопринтер до нього, а  таким обладнанням можуть похвалитися не всі медичні заклади. Ще сюди додайте витрати на зарплати медпрацівникам, на ремонт автомобіля, пальне для нього тощо…

   Думки сільських медиків розділилися. Деякі виступили «за» створення в Овадному некомерційного комунального медичного закладу, інші вагалися і просили не поспішати з таким рішенням.

Чому з поміж чотирьох ОТГ, які є у районі, Оваднівська має це робити першою? А як в інших? – запитували вони. «Бо для цього є всі умови, а тим, хто йтиме першим,  держава гарантує більшу підтримку», – пояснив сільський голова.

Багато запитань прозвучало від завідувача амбулаторією Василя Лукашука, котрий керує нею понад чотири десятки літ поспіль. Заклад потребує капітального ремонту, адже, де не глянь, треба докласти рук. Будівля зведена у радянські часи й розрахована на 70 відвідувань у зміну. У штаті – два сімейних лікаря, три медсестри, лаборант, фельдшер, молодші медсестри. В закладі роблять деякі аналізи, але  щоб з розгорнутими показниками – потрібно  більше затрат. У фізкабінеті є солюсна лампа, стаціонарні й переносні УФО, тубус-кварц, інгалятор, два апарати УВЧ, причому новий – із електронним табло, а апарат-СМТ лікує дев’ятьма видами струмів – таке обладнання навіть у Володимирі не знайдете. Ці пристрої  ремонтують фахівці з ТМО, то де їх братимемо, коли відокремимось? – розмірковував завідувач.

Ще одна проблема – низька зарплата.

– Уже три роки в амбулаторії працює молодий випускник Тернопільського медичного університету Роман Гришин, котрий  винаймає житло у селі. Зарплата у нього трохи вища мінімальної. То чи довго він у нас протримається? Із доплатами за стаж і завідування ФАПом фельдшер одержує на руки більше чотирьох тисяч гривень. Наразі сільську медицину фінансують із державної субвенції  та у перспективі  зможемо підвищити медикам зарплату, бо вже рахували видатки на галузь охорони здоров’я. Держава також обіцяє збільшити зарплати медикам, якщо ті доброякісно і фахово лікуватимуть хворих  й наберуть їх достатню кількість, адже згідно з медичною реформою лікарі укладатимуть декларації з пацієнтами. Скільки їх підписали нині? Знаю, що мало, то не чекайте, а ідіть до людей, роз’яснюйте їм переваги медичної реформи, –  радив сільський голова.

   Медична реформа принесе селянам позитивні зміни. Трохи емоційно, але аргументовано виступав директор місцевого комунального господарства Микола Тріль, котрий має депутатського стажу два десятки літ. Чому у своєму селі не можемо належно лікувати? Навіщо тратити час і їхати у Володимир, аби годинами простоювати біля кабінетів лікарів? Свої запитання він більше адресував місцевим медикам,  бо деякі з них спиралися на досвід старої радянської системи  і не бачили  перспектив у «вільному плаванні».

– Нині сільська медицина має багато проблем і труднощів, отож з нетерпінням очікуємо на позитивні зміни. Якими вони будуть, залежить від нас. Будемо виносити це питання на  депутатське обговорення, отож найближчим часом скликатимемо позачергову сесію, – підсумував на завершення сільський голова Сергій Панасевич.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь