Оваднівська громада
Волинська область, Володимирський район

Щодо недопущення закриття стаціонарних поштових відділень «Укрпошти» у Волинській області

Дата: 10.06.2021 17:43
Кількість переглядів: 466

Фото без описуВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА РАДА

СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ

від 27.05.2021 №6/36

м. Луцьк

Щодо недопущення закриття стаціонарних поштових відділень «Укрпошти» у Волинській області

Відповідно до статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 19, 20 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», з метою збереження належних умов для своєчасного отримання жителями Волинської області пенсій, друкованих періодичних видань, ліків та товарів за каталогами, недопущення закриття поштових відділень та скорочення працівників «Укрпошти», враховуючи висновки постійної комісії з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства від 25 травня 2021 року № 7/5, обласна рада

ВИРІШИЛА:

 

1. Схвалити звернення Волинської обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів для недопущення закриття стаціонарних відділень «Укрпошти» у Волинській області (додається).

2. Надіслати звернення Президентові України Володимиру Зеленському, Кабінету Міністрів України, обласним радам та районним, міським, селищним, сільським радам Волинської області.

3. Оприлюднити рішення на сайті Волинської обласної ради.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства.

Голова ради                                                                                                                               Григорій НЕДОПАД

Додаток

до рішення обласної ради

27 травня 2021 року № 6/36

 

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

Волинської обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення закриття стаціонарних поштових відділень «Укрпошти» у Волинській області

 

 

Ми, депутати Волинської обласної ради, занепокоєні інформацією, яку поширив національний поштовий оператор «Укрпошта» про те, що, починаючи з 2021 року, жителів населених пунктів з чисельністю населення до 2 тисяч осіб будуть обслуговувати пересувні відділення, які надаватимуть всі 100% послуг, зокрема передплата газет та журналів, доставка ліків і товарів за каталогами, а також фінансові послуги (виплата пенсій, сплата комунальних послуг, поштові перекази тощо). Розробники реформи обіцяють, що пошта стане «ще швидшою, зручнішою й сучаснішою».

Однак новації, які пропонує «Укрпошта», викликають чимало сумнівів, зважаючи на те, що майже половина всього населення нашої області живе у сільській місцевості. Жителі віддалених і малочисельних населених пунктів – це переважно люди у віці 60 і більше років. Багато хто з них має проблеми зі здоров’ям, не може самотужки пересуватися аби дістатись до автівки «Укрпошти», яка приїжджатиме в село на кілька годин двічі на тиждень. Листонош, які розносили пенсії і періодику, у малих селах планують скоротити, замінивши їх на один-два виїзди «мобільної пошти» на тиждень.

В Україні у сільській місцевості зараз живе 15 мільйонів українців. Сільське населення старіє, бо молодь, люди працездатного віку, виїжджають на заробітки. У багатьох віддалених селах немає інтернету, а в окремих – і покриття мобільного зв’язку. Тому говорити про своєчасну оплату комунальних послуг онлайн можна буде тільки тоді, коли в кожному селі буде швидкісний інтернет.

Окрім цього, люди літнього віку занепокоєні тим, як вони будуть отримувати пенсію, чи доставлять їм вчасно друковані періодичні видання, які донині листоноші приносили їм на подвір’я. Через проблеми зі здоров’ям багатьом сільським жителям важко дістатися до центру територіальної громади, де є банкомат. Якщо у колишніх райцентрах стаціонарні пункти «Укрпошти» ще продовжують роботу, то в малих селах більшість листонош вже скорочено.

Саме тому ситуація з закриттям відділень «Укрпошти» найбільше хвилює мешканців віддалених від обласного центру територіальних громад. Обурені люди звертаються до керівників своїх громад, до депутатів із проханням не допустити закриття поштових відділень. А коли вже запроваджувати пересувні пункти «Укрпошти», то тільки як додаткову форму обслуговування людей.

Переконані, що селяни потребують гідної уваги до своїх потреб. Тут не підходить бізнес-модель, яку планують запровадити у соціальній сфері. Вона мимоволі нагадує, як знищували українське село під час сталінських репресій. Аби зламати основу держави, найперше намагались винищити саме сільських жителів. Так виглядає сьогодні і чергове «покращення» їхнього життя.

Ми як представники територіальної громади Волині звертаємося з вимогою врахувати думку волинян і не допустити закриття поштових відділень у сільській місцевості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь