A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оваднівська громада
Волинська область, Володимир-Волинський район

Безоплатне отримання земельної ділянки дитиною

Дата: 07.07.2021 12:11
Кількість переглядів: 417

Доволі часто у жителів України виникає питання, чи має право дитина отримати у власність земельну ділянку?

Можемо з впевненістю сказати так, може, відповідно до Конституції та законів України діти з моменту народження також мають певні права, в тому числі і право на безоплатну передачу їм земельних ділянок.

Малолітніми дітьми вважають осіб, які не досягли – 14 річного віку, а неповнолітніми – осіб у віці з 14 до 18 років.

Особи , які не досягли 14 річного віку мають право вчиняти самостійно лише дрібні побутові угоди (правочини), а всі інші правочини від їх імені вчиняють законні представники.

Цивільним кодексом визначено, що особи віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, мають обмежену цивільну дієздатність, а тому неповнолітні особи вчиняють правочини за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників. Законодавчо визначено, що на вчинення неповнолітньою особою правочину щодо нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачі) або піклувальників та органу опіки та піклування.

Таким чином, неповноліття особа має право на набуття у власність земельної ділянки та видачу правовстановлюючих документів на неї, проте вчинення всіх необхідних дій остання може здійснювати виключно за наявності нотаріально посвідченої згоди батьків (усиновлювачів) або піклувальника та отримання дозволу органу опіки та піклування.

У Цивільному кодексі України вказано, що батьки ( усиновлювачі ) є законними представниками своїх малолітніх і неповнолітніх дітей, а тому від імені та в інтересах свої дітей мають право вчиняти дії щодо набуття неповнолітніми майнових прав.

Отримати ділянку землі можна в будь-якому регіоні країни незалежно від місця проживання.

Що потрібно робити для цього, та куди звернутись?

Для отримання безоплатно земельної ділянки дитиною, необхідно батьку, матері ,(усиновлювачу) або ж законному представнику звернутись до органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування з заявою від імені дитини(неповнолітнього) з проханням приватизувати земельну ділянку на дитину (неповнолітню особу).

В заяві зазначається цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри, а також додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки; погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб); копія документа, що посвідчує особу.

Законодавством не передбачена нотаріальна згода батьків на вчинення малолітньою особою правочину щодо земельної ділянки.Разом  із заявою про надання дозволу на одержання проекту землеустрою необхідно лише надати документи, що підтверджують повноваження одного з батьків  як законного представника - копію свідоцтва про народження дитини та копію свого паспорта та написати  про згоду  на отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Заява повинна бути підписана одним з батьків  дитини.

Після того, як орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування дасть дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки та прийме рішення безоплатно передати земельну ділянку у власність, необхідно отримати в органах опіки та піклування дозвіл на те, що батьками ( усиновлювачу) на дитину (неповнолітню особу) була оформлена земельна ділянка.

Після цього батьки (усиновлювачі) можуть отримати документи на право власності на земельну ділянку, власником якої буде неповнолітня особа. Варто також звернути увагу, що безоплатна приватизація на дитину земельної ділянки може відбутися без будь-яких перешкод лише за наявності на земельній ділянці майна, що вже є власністю цієї дитини (подарований чи успадкований будинок).

Отже, якщо зробити висновок, то ми бачимо, що як дорослі так діти мають право на передачу їм у власність земельних ділянок та реєстрацію права власності на них.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь