A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оваднівська громада
Волинська область, Володимир-Волинський район

Що таке насильство і яким воно буває?

Дата: 17.06.2022 13:35
Кількість переглядів: 388

Фото без опису

Що таке насильство і яким воно буває?

 

Домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення такихдіянь.

 

Економічне насильство – форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

 

Психологічне насильство – форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.

 

Сексуальне насильство – форма домашнього насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.

 

Фізичне насильство – форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

 

 

Куди звертатися при виникненні домашнього насильства:

  • Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми і ґендерної дискримінації 0-800-500-335 (зі стаціонарного) або 116-123 (з мобільного) (цілодобово, безкоштовно, анонімно та конфіденційно) для отримання консультацій юриста або психолога.
  • Національна дитяча “гаряча лінія”: 0-800-500-225 або 116-111.
  • 15-47 – урядова "гаряча лінія", цілодобово, з мобільного безкоштовно для постраждалих осіб від домашнього насильства;
  • 0 800 213 103 – "гаряча лінія” безоплатної правової допомоги, цілодобово, з мобільного безкоштовно;
  • 116-123 – "гаряча лінія" по запобіганню та протидії домашньому насильству, цілодобово, з мобільного безкоштовно.
  • 050 438 60 31 – Волинський обласний центр соціально-психологічної допомоги;
  • 0506709954 – «гаряча лінія» Волинського обласного центру соціально-психологічної допомоги.
  • Національна поліція: 102.
  • Телефон Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які перебувають у кризовій ситуації і потребують екстреної допомоги, в тому числі постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі при Центрі надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради (с.Овадне,вул.Перемоги, 20, тел. 8 (3342)92 231 з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 17:15. год.)..

Мобільна бригада здійснює діяльність на території Оваднівської громади.

Кримінальний кодекс України

Стаття 126-1 Домашнє насильство

Домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Стаття 153. Сексуальне насильство

  1. Вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згодипотерпілої особи (сексуальнее насильство) карається позбавленням волі на строк до п’яти років.
  2. Сексуальнее насильство, вчинене повторно або особою, яка раніше вчинила будь-який із злочинів, передбачених статтями 152 154 155 цього Кодексу, або вчинення таких діянь щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних абоблизьких відносинах, або щодо особи у зв’язку з виконанням цією особою службового, професійного або громадського обов’язку, або щодо жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
  3. Сексуальне насильство, вчинене группою осіб, або сексуальнее насильство щодо неповнолітньої особи карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.
  4. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.
  5. Дії, передбачені  частинами першою, другою, третьо  юабо четвертою цієї статті, що спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь