A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оваднівська громада
Волинська область, Володимир-Волинський район

Як вести господарство, не шкодячи собі та довкіллю.

Дата: 28.09.2022 14:57
Кількість переглядів: 530

Фото без опису

Як вести господарство, не шкодячи

собі та довкіллю.

У своїй попередній статті «Спалювання рослинних залишків – дороге задоволення!», яка розкривала питання про шкоду від спалювання відходів та відповідальності за ці дії, я писав прокомпостуванняяк найбільш ефективний, дієвий та безпечний спосіб переробки залишків рослинності та інших органічних відходів. Але досвід живого спілкування із людьми, зокрема і тими, яких доводилось притягувати до адміністративної відповідальностіза спалювання рослинних відходів, свідчить про доволі скептичне ставлення до компостування.  Його сприймають як зовсім відірвану від життятеорію, як щось, про що усі говорять, але ніхто не робить. У цій публікації я хочу розвіяти цей міф і запевнити, що пишу не про щось вичитане в ЗМІ, а про те, що перевірене на власному досвіді.

Тут я свідомо не даватимудетальних інструкцій щодо технологіїкомпостування органічних відходів. Їх можна знайти достатньо в мережі інтернет, і кожен, хто зацікавиться цим питанням, зможе вибрати способи відповідно до своїх обставин і можливостей.

Для цього способу утилізації не обов’язково купувати компостер в садовому центрі.Компостнийящик можна легко змайструвати самому, а в крайньому випадку,це може бути звичайна компостна яма або купа.Наприклад, на власному городі я зробив цілком бюджетнийваріант із п’яти старих піддонів.Протягомпівроку ми з сім’єюзбираємотудирешткирослинності з городу, а такожхарчовівідходи з кухні. До речі, останні ми цілком успішносортуємо в умовах квартири, а для приватного сектору цей процес є ще простішим. І що цікаво, ящик ніколи не буває переповнений. В цей один кубічний метр просторупоміщається все: і харчовівідходи, і бур’яниз городу, і скошена трава.

Весь секрет в біохімічних процесах, які відбуваються при компостуванні. Якщо все робити правильно, то неприємного запаху, мух чи будь-яких інших ознак антисанітарії там бути не повинно.Що класти ічого не можна класти в компостер, як доглядати за ним - це всеможна дізнатисьзінтернету.Мета цієї публікації – довести, що воно справді працює.І якщо навіть з першого разу якість отриманого добрива виявитьсяне такою як на ролику вYouTube, тови щонайменше:

  • вирішите питання «куди його подіти?»;
  • не будете сплачувати штрафи за спалювання;
  • збережетедовкілля таздоров’я,не викидаючиорганічнихвідходівна смітник та не дихаючидимомвідїх спалювання.

І,головне, ми зробимо крокна шляхудо цивілізованогоповодження з відходами,що єобов’язковою умовоюнашоговступу в ЄС.Тому,якщохочемо добре жити завтра – робімо для цьогощось уже сьогодні!

 

 

Віктор Голіч

головний спеціаліст–державний інспектор

з охорони навколишнього природного

середовища Волинської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь