A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оваднівська громада
Волинська область, Володимир-Волинський район

За яким алгоритмом будуть продаватися земельні ділянки на електронних аукціонах

Дата: 30.05.2021 07:59
Кількість переглядів: 435

18 травня Верховна Рада України ухвалила ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони». На відміну від чинного законодавства, яке передбачає проведення земельних торгів через старі аукціони, що не використовують жодних засобів сучасних технологій, новий закон перенесе їх у електронний формат, де торги проводяться онлайн, без фізичної присутності учасників, і де суб’єктивний вплив на земельні торги буде мінімізований та замінений автоматичними діями електронної системи.

Доброчесна конкуренція на аукціонах забезпечить не просто ринкову ціну за лоти, а й принесе додаткові надходження до бюджетів. Серед інших переваг – онлайн торги відкриті і доступні для всіх.

Коротко головна суть закону

Земельні торги будуть проводитись в єдиній електронній торговій системі Прозорро.Продажі у формі електронного аукціону в режимі реального часу в мережі Інтернет. За їхніми результатами укладатимуть договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку, що продається, або найвищу плату за користування нею, зафіксовану в ході проведення земельних торгів.

Що потрібно знати про електронні аукціони учасникам та організаторам?  

1.Один лот складається виключно з однієї земельної ділянки або прав на неї.

2.Оголошення про проведення земельних торгів публікує через особистий кабінет організатор, до опису лота додає документи та матеріали про ділянку, її фотографії (кожен документ завантажується окремим файлом).

3.Оголошення, розміщене у електронній торговій системі, автоматично відображається також на Єдиному державному порталі земельних торгів у вигляді інформаційної картки на лот.

4.В оголошенні за лотом зазначається обов’язково особа,   яка   має   переважне   право   на купівлю земельної ділянки (до продажу земельних ділянок застосовується переважне право попереднього орендаря на придбання відповідної ділянки).

5.До початку торгів ніхто не знатиме, скільки учасників претендуватиме на ділянку і яку цінову пропозицію вони зробили. Під час проведення аукціону також не розкриватимуть імена учасників. Усі дані будуть доступні лише по закінченню торгів. Така система унеможливлює змову учасників.

6.Переможцем торгів ставатиме учасник, який подав найвищу цінову пропозицію. Свою пропозицію кожен із них зможе піднімати в ході торгів протягом трьох раундів (один учасник зможе протягом одного раунду торгів один раз підвищити свою цінову пропозицію не менше, ніж на розмір мінімального кроку торгів, який становить 1 відсоток стартової ціни лота).

7.Протокол результатів земельних торгів формується та оприлюднюється електронною торговою системою автоматично в день завершення електронного аукціону.

8.Одним із важливих нововведень цього проекту, є зміна розміру реєстраційного та гарантійного внесків. Останній сягатиме не менше 30 % стартової ціни продажу земельної ділянки або стартового розміру річної плати за користування земельною ділянкою.

Земельні торги будуть проводитись відповідно до договору між організатором та оператором електронного майданчика, на зразок того,  як це зараз відбувається під час проведення аукціонів із малої приватизації, оренди державного і комунального майна тощо.

Як і де купити земельні ділянки нині?

У системі Прозорро.Продажі земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства можна придбавати і нині на майданчику Української універсальної біржі. Адже тут їх уже кілька років поспіль успішно реалізовують у рамках розпродажу активів банків-банкрутів.

Наприклад, у червні продаватимуть ділянки у межах таких громад:

? Великоолександрівська сільська рада Бориспільського району Київської області: (2,25 га), (2,25га), (2,24 га);

? Лишнянська сільська рада Макарівського району Київської області: (1,99 га), (2,41 га);

? Ясногородська сільська рада Макарівського району:(3,26 га);

? Сеньківська сільська рада Бориспільського району: (5,6 га), (5,6 га), (5,23 га);

? с. Вільхівка Харківської області: (2 га), (2 га).

Це – лише частина аукціонів, у складі лотів яких земельні ділянки. Ще більше пропозицій можна знайти на майданчику Української універсальної біржі.

Звертаємо увагу, що працювати у системі Прозорро.Продажі учасники можуть лише через особистий кабінет, який створюється шляхом реєстрації на електронному майданчику. Наприклад, на маркетплейсі Української універсальної біржі. Її учасники завжди мають якісне технічне забезпечення та кваліфікований супровід менеджерів у підготовці до аукціонів. Завдяки чому учасники, котрі працюють на маркетплейсі, впевнено здобувають перемоги на аукціонах із малої приватизації, оренди державного та комунального майна, з розпродажу активів банків-банкрутів тощо.  

За роки роботи у системі Прозорро.Продажі майданчик Української універсальної біржі зберігає лідерські позиції на ринку з продажу необробленої деревини, малої приватизації та інших напрямків торгів. За ці роки менеджери залучили та допомогли успішно підготуватися до аукціонів 6,5 тисячі переможців.

? Усі аукціони Прозорро.Продажі на майданчику Української універсальної біржі. Обирайте об’єкти, необхідні для вашого бізнесу, реєструйтеся, подавайте пропозиції та вигравайте!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь