A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оваднівська громада
Волинська область, Володимир-Волинський район

РІШЕННЯ  № 22/12 "Про затвердження Програми соціального захисту окремих категорій населення Оваднівської сільської територіальної громади на 2023 – 2025 роки"

Дата: 30.12.2022 09:52
Кількість переглядів: 208

ОВАДНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОГО РАЙОНУ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ХХII сесія VIII скликання

 

РІШЕННЯ

 

20.12.2022                                       с. Овадне                                           № 22/12

 

Про затвердження Програми соціального

захисту окремих категорій населення

Оваднівської сільської територіальної громади на 2023 – 2025роки

 

З метою забезпечення конституційних прав і підтримки матеріального становища громадян Оваднівської сільської територіальної громади, внаслідок непередбачених обставин, керуючись п.22 ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму соціального захисту окремих категорій населення Оваднівської сільської територіальної громади на 2023-2025 роки (згідно з додатком).

2. При формуванні місцевого бюджету щорічно передбачати кошти для  фінансування заходів Програми.

3. Визнати такими, що втратили чинність, рішення Оваднівської сільської ради № 2/9 від 22 грудня 2020року «Про затвердження Програми соціального  захисту окремих  категорій населення Оваднівської сільської ради на 2021-2025 роки» зі змінами та доповненнями, внесеними рішенням сесії  № 8/36  від 29.07.2021 року, рішенням виконавчого комітету № 18 від 22.03.2022, рішенням сесії №17/4 від 15.04.2022 та рішенням сесії № 21/8 від 23.11.2022.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на  постійну комісію з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту, регуляторної політики, інвестицій та міжнародного співробітництва.

 

 

 

Голова                                                                                     Сергій ПАНАСЕВИЧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                 ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                  Рішенням сесії сільської ради

                                                           восьмого скликання                                                                            

                                      від 20.12.2022  № 22/ 12

 

Програма

Соціального захисту населення на 2023-2025 роки

 

 

 

Розділ 1.  ЗАГАЛЬНІ  ПОЛОЖЕННЯ

 

 Соціальний захист є основним завданням соціальної політики, що ставить за мету забезпечення прав і гарантій людини у сфері рівня та якості життя.

 Турбота про людей,  які  перебувають у складних  життєвих обставинах – один  з основних  напрямів  державної  політики  у сфері соціального захисту населення.

           Соціальний захист населення – одна з головних функцій держави, яка має виконуватися завжди  і за будь-яких обставин на користь тих громадян, у житті яких виникли проблеми.

 Сфера дії соціального захисту – це особа, сім’я, їхній добробут, і не лише матеріальний, а й соціальний, тобто покращення соціального самопочуття людини, впевненості у своєму майбутньому. 

          Ефективний соціальний захист – це не лише гарантовані державою соціальне забезпечення (пенсії, виплати, доплати) і створена мережа надання соціальних послуг, а й комплекс заходів, що здійснюються на місцевому рівні за рахунок коштів сільського бюджету шляхом надання, в доповнення до державного соціального забезпечення, додаткових гарантій соціального захисту жителям  населених  пунктів  сільської ради, забезпечення добробуту та покращення соціального самопочуття кожної людини. Саме на розвиток цих стратегічних завдань, зростання рівня життя, надання в повному обсязі соціальних послуг вразливим категоріям громадян з урахуванням їх реальних

потреб спрямовані соціальні ініціативи. Основним шляхом поліпшення соціальної ситуації на  території Оваднівської сільської ради є відповідне формування сільської соціальної підтримки.

           В сучасних  економічних  умовах  вона  набуває  особливого  значення.

Головне  спрямування  соціальної  політики – це  створення  комплексу правових, економічних, психологічних, освітніх, медичних, реабілітаційних та  інших заходів, основною метою  яких є поліпшення або відтворення життєдіяльності, соціальної адаптації, повернення до повноцінного життя осіб, які потребують соціальних допомог і послуг.

         Програма  соціального  захисту  населення Оваднівської сільської   територіальної громади  на  2023-2025 роки (далі – Програма ) розроблена  відповідно  до  Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про увічнення Перемоги над нацизмом у Другій світовій війни 1939-1945 років», «Про поховання та похоронну справу», Постанови Кабінету Міністрів України від 31.01.07 № 99 «Про затвердження Порядку надання матеріальної допомоги на поховання деяких категорій осіб, яка зобов’язалася поховати померлого», Постанови Кабінету Міністрів України  від 28 лютого 2011 року № 158 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у сільському бюджеті для надання одноразової матеріальної допомоги інвалідам та непрацюючим малозабезпеченим особам» та інших законодавчо-нормативних актів.

Розділ 2.  МЕТА  І  ОСНОВНІ  ЗАВДАННЯ  ПРОГРАМИ

 

Основною метою Програми є визначення пріоритетів надання соціальних   допомог та послуг найбільш незахищеним верствам населення Оваднівської сільської територіальної громади, які перебувають у складних життєвих обставинах та неспроможні їх самостійно подолати.

Через соціальну допомогу виконується функція, яка полягає в тому, щоб допомогти людям, які потрапили в скрутну життєву ситуацію, вийти з цього стану і не опинитись на узбіччі суспільства. Найбільшу увагу суспільства звернено до проблем старшого покоління, інвалідів, чорнобильців, дітей війни, учасників  бойових  дій, воїнів  Афганістану, багатодітних  сімей, одиноких громадян, дітей-сиріт, онкохворих, одиноко проживаючих  громадян  та інших  категорій населення.

З огляду на умови сьогодення, Програмою визначено  основні пріоритетні напрямки :

Надання матеріальної допомоги учасникам війни, вдовам сім’ї загиблих, учасникам бойових дій (Чехія, Югославія).

Надання матеріальної допомоги у вигляді продуктових наборів інвалідам I – II гр.

Надання матеріальної допомоги на поховання непрацюючим особам       

 Надання матеріальної допомоги особам, які опинилися у складних життєвих обставинах.

 Проведення Дня захисника Вітчизни - 14 жовтня (АТО мобілізовані і Афганці).

 Надання матеріальної допомоги особам, які опинилися у складних життєвих обставинах на лікування.

Відшкодування 50% вартості спожитої електроенергії сім’ям загиблих які брали у участь в АТО.

Надання матеріальної допомоги донорам.

 Надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення 18 річного віку.

 Надання матеріальної допомоги особам, які постраждали внаслідок надзвичайної ситуації (пожежі, стихійного лиха).

 Відшкодування витрат для зубопротезування громадянам пільгової категорії, які проживають на території сільської ради.

 Відшкодування витрат з послуг зв’язку громадянам пільгової категорії, які проживають на території сільської ради.

Відшкодування витрат на оплату рецептів пільгових категорій населення та на забезпечення виробами медичного призначення (підгузники, калоприймачі), певних категорій населення(онкохворі, діти з інвалідністю).

Організація урочистого привітання жителів громади, яким  виповнилося 90, 95, 100 років з наданням одноразової матеріальної допомоги Надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих учасників антитерористичних операцій (День захисника України) .

Забезпечення участі членів сімей загиблих учасників антитерористичних операцій у всеукраїнських заходах з вшанування пам'яті загиблих героїв.

Надання соціальних послуг фізичним особам з догляду на непрофесійній основі громадянам похилого віку, особам з інвалідністю дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги.

 Надання матеріальної допомоги сім'ям загиблих військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, операції Об'єднаних сил на сході України та відбитті військової агресії Російської Федерації проти України».

 Відшкодування витрат за пільгові перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян

 

Розділ 3. ШЛЯХИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ

          Заходи щодо виконання Програми визначено у додатку 1 до Програми.

Матеріальна допомога надається на підставі заяв громадян, клопотань установ і організацій та з ініціативи виконавчого комітету сільської ради.

Матеріальна допомога громадянам, передбачена цією Програмою надається у Порядку, який наведено у додатку 2 до Програми.

 

Розділ 4.  ОЧІКУВАНІ  РЕЗУЛЬТАТИ

 

Реалізація даної Програми дозволить:

Забезпечити фінансову підтримку найбільш незахищених верств населення;

Підвищити рівень охоплення найбільш незахищених верств населення соціальними виплатами і послугами;

Створити систему своєчасного реагування щодо надання необхідної допомоги громадянам, які її потребують, для зниження соціальної напруги в суспільстві.

 

Розділ 5.  ФІНАНСУВАННЯ  ПРОГРАМИ

 

       Фінансування, визначених Програмою заходів, здійснюватиметься  в межах видатків, передбачених у бюджеті Оваднівської сільської територіальної громади  на  відповідний  рік та  інших джерел фінансування, не заборонених  чинним  законодавством  України.

      Щорічно при  формуванні  сільського бюджету  планується  передбачати, виходячи із  реальних фінансових  можливостей, кошти  для забезпечення  виконання заходів  Програми. В разі необхідності, протягом бюджетного року, рішенням сесії сільської ради затверджуються зміни щодо загального обсягу фінансування Програми.

 

 

Розділ 6.  ОРГАНІЗАЦІЯ  ТА  КОНТРОЛЬ

                ЗА  ВИКОНАННЯМ  ПРОГРАМИ

 

Організаційне забезпечення виконання Програми покладається на виконавчий комітет Оваднівської сільської ради.

Контроль за виконанням Програми здійснює постійна комісія з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту, регуляторної політики, інвестицій та міжнародного співробітництва.

За підсумками року відділ соціального захисту населення подає інформацію про стан виконання Програми Оваднівської сільській раді.

При формуванні бюджету передбачені кошти по КПКВК- 0113242 «Інші видатки на соціальний захист населення», які повинні використовуватись для забезпечення заходів Програми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                             Додаток 1

                                                             до Програми соціального захисту 

                                                             населення  Оваднівської сільської

                                                            територіальної  громади  на 2023-2025 рок

ПОРЯДОК
надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, передбаченої заходами Програми соціального захисту населення Оваднівської сільської територіальної громади на 2023-2025роки

1. Порядок надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, передбаченої заходами Програми соціального захисту населення Оваднівської сільської територіальної громади на 2023-2025 роки (далі – Порядок) визначає механізм надання та виплати одноразової матеріальної допомоги, передбачених Програмою соціального захисту населення Оваднівської сільської територіальної громади на 2023-2025 роки.

2. Матеріальна допомога на поховання непрацюючим особам надається розпорядженням сільського голови за умови подання необхідних документів:

-заява, копія паспорта та ідентифікаційного коду заявника;

-копія свідоцтва про смерть;

-витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання, або довідки на утримання допомоги на поховання (оригінал);

-довідка з центру зайнятості про те, що померлий на обліку не перебував;

-банківські реквізити на особовий рахунок заявника, відкритий в банківській установі України;

Дана допомога надається одноразово заявнику, за умови, що на дату смерті померлий був зареєстрований на території сільської ради.

3. Матеріальна допомога особам, які опинилися у складних життєвих обставинах надається розпорядженням сільського голови за умови подання необхідних документів:

-заява, копія паспорта та ідентифікаційного коду заявника;

-ксерокопію одного з документів: пенсійного посвідчення, посвідчення інваліда, ветерана війни чи праці, учасника бойових дій, інше посвідчення, що посвідчує його статус, тощо;

-банківські реквізити на особовий рахунок заявника, відкритий в банківській установі України;

-довідка про склад сім’ї;

-довідка про сукупний дохід сім’ї за попередні шість місяців перед зверненням, пенсіонерам -довідку про розмір отриманої пенсії із управління Пенсійного фонду, особи, які перебувають на обліку у центрі зайнятості – довідку про розмір допомоги по безробіттю;

4. Матеріальна допомога особам, які опинилися у складних життєвих обставинах на лікування, надається розпорядженням сільського голови за умови подання необхідних документів:

-заява, копія паспорта та ідентифікаційного коду заявника;

-ксерокопію одного з документів: пенсійного посвідчення, посвідчення інваліда, ветерана війни чи праці, учасника бойових дій, інше посвідчення, що посвідчує його статус, тощо;

-банківські реквізити на особовий рахунок заявника, відкритий в банківській установі України;

-довідка про стан здоров'я та необхідність лікування громадянина;

-довідка про склад сім’ї;

-довідка про сукупний дохід сім’ї за попередні шість місяців перед зверненням, пенсіонерам -довідку про розмір отриманої пенсії із управління Пенсійного фонду, особи, які перебувають на обліку у центрі зайнятості – довідку про розмір допомоги по безробіттю;

- інші документи, що можуть підтверджувати необхідність надання

 одноразової матеріальної допомоги.

5. Звернення громадян щодо надання одноразової матеріальної допомоги разом із документами, наведеними у пунктах 2,3,4 цього Порядку, направляються до Центру надання адміністративних послуг Оваднівської сільської ради на реєстрацію.

6. У разі відсутності необхідного пакету документів, які є обов'язковими для надання одноразової грошової допомоги (пункт 2,3,4 Порядку), заяви громадян повертаються до заявника для подальшого зібрання документів.

7. Комісія з обстеження житлових і матеріально-побутових умов громадян, які опинились у складній життєвій ситуації, неблагополучних сімей в Оваднівській сільській раді проводить обстеження матеріально-побутових умов заявника, складає відповідний акт, обов’язково з підписом депутата сільської ради та рекомендує розмір матеріальної допомоги.

8. Комісія з розгляду звернень громадян про надання матеріальної допомоги в Оваднівській сільській раді визначає розмір одноразової матеріальної допомоги .

9. За наслідками розгляду отриманих документів сільська рада може відмовити в наданні одноразової матеріальної допомоги, якщо:

- заявник працездатний або працездатні члени його сім'ї без поважних  причин не працюють і не зареєстровані в установленому порядку, як безробітні;

- особа протягом поточного року вже отримувала одноразову матеріальну  допомогу з коштів сільського бюджету.

10. Розмір допомоги встановлюється на підставі актів складених по обстеженню господарств та вивчення документів, що підтверджують потребу заявника в допомозі, виконавчим комітетом та постійною комісією з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту, регуляторної політики, інвестицій та міжнародного співробітництва

11. Виплата одноразової матеріальної допомоги проводиться відділом бухгалтерського обліку та звітності сільської ради відповідно до прийнятого розпорядження сільським головою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                             Додаток 2

                                                             до Програми соціального  захисту 

                                                             населення  Оваднівської сільської

                                                             територіальної  громади  на   2023-2025 роки

 

У розрізі Програми планується

провести наступні заходи у 2023-2025роках

 

№ з/п

Зміст заходів

 

Термін

виконання

 

Сума коштів сума, грн.

 

Виконавці

 

1.

Надання матеріальної допомоги учасникам війни, вдовам сім’ї загиблих в роки другої світової війни, учасникам бойових дій (Чехія, Югославія)

травень

постійно

300,00 на  одну людину

Виконком сільської ради, розпорядження сільського голови

2.

Надання матеріальної допомоги у вигляді продуктових наборів інвалідам I – II  гр

грудень

постіно

 

до 300,00 на  одну людину

Виконком сільської ради

розпорядження сільського голови

 

3.

Надання матеріальної допомоги на поховання непрацюючим особам

 

постійно

 

0,5  розміру мінімальної зарплати

 

Виконком сільської ради

розпорядження сільського голови

 

4.

Надання матеріальної допомоги  особам, які опинилися у складних життєвих обставинах

постійно

до 5000,00 на одну людину

Виконком сільської ради

розпорядження сільського голови

5.

Проведення Дня захисника Вітчизни - 14 жовтня (АТО мобілізовані і Афганці)

 

жовтень

постійно

 

по 500,00 на одну людину

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

6.

Надання матеріальної допомоги особам, які опинилися у складних життєвих обставинах на лікування

постійно

До розміру мінімальної зарплати

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

7.

Відшкодування 50% вартості спожитої електроенергії сім’ям загиблих  які брали у участь в АТО/ООС.

постійно

Згідно норми

споживання електроенергії на людину в місяць

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

8.

Надання матеріальної допомоги донорам

постійно

50,00 на одну

людину

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

 

9.

Надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення 18 річного віку

постійно

1810,00 на одну людину

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

10.

Надання матеріальної допомоги особам, які постраждали внаслідок надзвичайної ситуації (пожежі, стихійного лиха)

постійно

до 20 000,00  

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

11.

Відшкодування витрат для зубопротезування громадянам пільгової категорії, які проживають на території сільської ради

постійно

Згідно розрахунків КП Володимир-Волинської стоматологічної поліклініки

до 1500,00 на одну людину

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

12.

Відшкодування витрат на оплату рецептів пільгових категорій населення та на забезпечення виробами медичного призначення(підгузники, калоприймачі), певних категорій населення(онкохворі, діти з інвалідністю)

2023

2024

2025

60 000,00

70 000,00

80 000,00

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

13.

Організація урочистого привітання жителів громади, яким  виповнилося 90, 95, 100 років з наданням одноразової матеріальної допомоги

постійно

90 - 1000,00 на одну людину

95-2000,00 на одну людину

100-3000,00 на одну людину

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

14.

Надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих учасників антитерористичних операцій

 (День захисника України)

 

 

жовтень

постійно

5000,00 на одну людину

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

15.

Забезпечення участі членів сімей загиблих учасників антитерористичних операцій у всеукраїнських заходах з вшанування пам'яті загиблих героїв.

постійно

5 000,00

 на одну людину

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

16.

Надання соціальних послуг фізичним особам з догляду на непрофесійній основі громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги.

постійно

Згідно розрахунків управління соціального захисту населення Володимир-Волинської РДА

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

17.

Надання одноразової матеріальної допомоги сім'ям загиблих військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, операції Об'єднаних сил на сході України та відбитті військової агресії російської федерації проти України»

постійно

20 000,00

 

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

18.

Відшкодування витрат за пільгові перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян

постійно

Згідно розрахунку обсягів компенсаційних виплат АТ «Українська залізниця»

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

19

Надання одноразової допомоги на встановлення біля могил загиблим учасникам АТО/ООС флагштоків та копій держаного прапора України   (металевих) та меморіальних дошок, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

2023 рік

120 000,00

Виконком сільської ради

розпорядження

сільського голови

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь