A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оваднівська громада
Волинська область, Володимир-Волинський район

День Вишиванки в Оваднівській сільській раді

Дата: 17.05.2018 15:30
Кількість переглядів: 1277

Сьогодні, 17 травня, відзначають День вишиванки – свято, яке покликане зберігати й популяризувати споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Традиційно День вишиванки святкують щороку в третій четвер травня. 

Свято започаткували студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. Як  визначається у історії -  поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Студентка Леся Воронюк запропонувала одногрупникам та іншим студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки.

Впродовж 2006-2009 рр. свято розрослося на всі навчальні заклади Чернівців. У 2010 р. до участі в акції долучилися державні службовці, міський голова столиці Буковини, викладачі університету та навіть таксисти. Тоді ж свято підтримали в Запоріжжі, Сімферополі, Львові, Рівному.

П’ятирічний ювілей свята ознаменувався встановленням Гіннесівського рекорду за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На Центральній площі Чернівців зібралося понад 4000 людей у вишиванках. Цього ж року швейним підприємством була пошита величезна вишиванка (4 на 10 метрів) для центрального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

У 2014 р. свято підхопили вісім країн світу: Канада, США, Італія, Німеччина, Франція, Росія, Румунія, Португалія.

У 2015 р. організатори свята закликали усю Україну в цей день одягнути вишиванку на знак єдності. Тоді ж започаткували акцію «Подаруй вишиванку захиснику», яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО. Військовим на передову за допомогою волонтерів передали вишиванки, аби вони служили оберегом. Свято ознаменувалося всесвітнім масштабом, до акції долучилися близько 50 країн світу.

Цікаво, що у цей день вишиванки одягають не лише жителі України, а й навіть скульптури. На приклад у Львові вишиванками вже традиційно прикрашають скульптури, що вінчають фонтани на пл. Ринок, а в Києві – пам’ятник Либіді та засновникам української столиці на Майдані Незалежності.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь