A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оваднівська громада
Волинська область, Володимир-Волинський район

Рішення №15/14 від 18.02.2022 "Про затвердження Програми забезпечення прав і законних інтересів дітей, їх соціального захисту та всебічного розвитку на 2022-2026 роки"

Дата: 09.06.2022 11:53
Кількість переглядів: 340

ОВАДНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОГО РАЙОНУ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ХV сесія VIII скликання

 

РІШЕННЯ

                                                                                                                 

18.02.2022                                         с. Овадне                                      №15/14

 

Про затвердження Програми забезпечення

прав і законних інтересів дітей,

їх соціального захисту та всебічного

розвитку на 2022-2026 роки

 

Відповідно до пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про охорону дитинства», «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», з метою захисту прав дітей  та застосування ефективних форм їх соціальної підтримки, враховуючи рекомендації  постійної комісії з гуманітарних питань, з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики, регламенту і здійснення контролю за дотриманням вимог діючого законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та постійної комісії з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту, регуляторної політики, інвестицій та міжнародного співробітництва, сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити   Програму забезпечення прав і законних інтересів дітей, їх соціального захисту та всебічного розвитку на 2022-2026 роки (додається).

2. На період виконання програми щорічно передбачати кошти у місцевому бюджеті.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісії з гуманітарних питань, з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики, регламенту і здійснення контролю за дотриманням вимог діючого законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

 

Голова                                                                          Сергій  ПАНАСЕВИЧ

Макушинська

 

 

Затверджено

рішенням сесії сільської ради

від  18 лютого 2022  року №15/14

 

 ПРОГРАМА

забезпечення  прав і законних інтересів дітей, їх соціального захисту та всебічного розвитку на 2022-2026 роки

 

Розділ І.

 

ПАСПОРТ

Програми забезпечення  прав і законних інтересів дітей, їх соціального захисту та всебічного розвитку на 2022-2026 роки

 

1.

Ініціатор розроблення програми

Служба у справах дітей  Оваднівської сільської ради

 

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми

Рішення сесії Оваднівської сільської ради  № 15/14 від 18.02.2022   «Про  затвердження  Програми забезпечення прав і законних інтересів дітей, їх соціального захисту та всебічного розвитку             на 2022-2026 роки»

 

3.

Розробник програми

Служба у справах дітей  Оваднівської сільської ради

 

4.

Співрозробники програми

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради;

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради

 

5.

Відповідальні виконавці

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради

 

6.

Учасники програми

Оваднівська сільська рада;

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради;

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради;

Комунальне підприємство «Оваднівський центр первинної медичної допомоги» Оваднівської сільської ради;

Володимир-Волинський РВП ГУНП у Волинській області.

 

7.

Термін реалізації програми

2022-2026

 

8.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Місцевий бюджет Оваднівської сільської ради

9.

Обсяг фінансових ресурсів з місцевого бюджету, необхідних для реалізації програми

 

 1 401 120  грн.

 

 

 

Розділ II

МЕТА І ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ

 

Програма забезпечення  прав і законних інтересів дітей, їх соціального захисту та всебічного розвитку на 2022-2026 року (далі - Програма), розроблена службою у справах дітей Оваднівської сільської ради з  врахуванням пропозицій, наданих Центром надання соціальних послуг Оваднівської сілької ради, комунальним підприємством «Оваднівський центр первинної медичної допомоги» Оваднівської сільської ради,  Володимир-Волинським ВП ГУНП у Волинській області, Гуманітарним відділом виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

Правовою основою розроблення та реалізації Програми є Конституція України, Конвенція ООН «Про права дитини», Сімейний кодекс України, Закони України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей».

Мета програми: об’єднання в єдину систему зусилля органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадськості  щодо захисту прав дітей;   створення дружнього до дітей середовища в громаді; підтримка сім’ї, створення належних умов для навчання, виховання та розвитку дітей у Оваднівській громаді.

     Службою у справах дітей Оваднівської сільської ради та  Центром надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради проводиться спільна робота з метою подолання сімейного неблагополуччя, раннього виявлення сімей з дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах. З цією метою ведеться облік сімей та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Всі дані про дітей внесено до Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти», які постійно поновлюються.  Це сім’ї з дітьми,  які опинились у складних життєвих обставинах і не в змозі подолати їх  самостійно,  у  зв’язку  з  інвалідністю батьків   або   дітей,   вимушеною   міграцією, наркотичною  або алкогольною залежністю одного з членів сім’ї,  його перебуванням у місцях  позбавлення  волі,  ВІЛ-інфекцією,  насильством  у  сім’ї, безпритульністю,  сирітством, зневажливим ставленням і негативними стосунками  в сім’ї,  безробіттям одного з членів сім’ї,  якщо він зареєстрований в державній службі зайнятості як такий, що потребує працевлаштування; сім’ї, у яких існує ризик передачі  дитини  до  закладів  для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; неповнолітні одинокі матері(батьки), яким потрібна підтримка; сім’ї, члени яких перебували  чи  перебувають  на  державному утриманні.

Питання роботи з сім’ями, в яких діти проживають у складних життєвих обставинах, є найбільш актуальним та складним, тому що саме в цих сім’ях найчастіше відбувається ухилення або відсторонення батьків від виконання своїх обов’язків щодо дітей. Основні причини такої поведінки батьків є їх алкоголізм або наркоманія, безробіття, економічна нестабільність, злочинність, бідність. Сім’ї, в яких діти проживають у складних життєвих обставинах, є джерелом «соціального сирітства».

На обліку служби у справах дітей Оваднівської сільської ради  перебуває 13 дітей з 5 сімей, які потрапили в складні життєві обставини.

З метою запобігання злочинності та правопорушень серед дітей, своєчасного виявлення дітей,  які потребують соціального захисту,  з липня місяця 2021 року  начальником служби у справах дітей Оваднівської сільської ради проведено 19 профілактичних рейдів: «Діти вулиці», «Сім’я», «Нічне місто», обстежено умови проживання 95 дітей. В результаті проведення рейдів на профілактичний облік взято 5 дітей, знято 2 дитини, 1 – влаштовано до Волинського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей.    

З батьками систематично проводиться профілактична робота щодо недопущення вчинення проти дітей будь-якої форми насилля та роз’яснено про їх відповідальність згідно чинного законодавства України. За результатами рейдів ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності 3-ох батьків за неналежне виконання батьківських обов’язків.

        Підготовлено та подано до Володимир – Волинського міського суду 1 позовну заяву про позбавлення батьків батьківських прав відносно 1 дитини.

     Працівниками Служби забезпечено представництво в інтересах дітей у 2 судових розглядах справ, що стосуються дітей, з них – при розгляді кримінальних справ – 1; при розгляді цивільних справ – 1.

Надано працівниками Служби громадянам, закладам, установам та організаціям консультації з питань соціального захисту і профілактики правопорушень серед дітей.

На первинному обліку служби у справах дітей Оваднівської сільської ради перебуває 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 5 сиріт та 12 позбавлених батьківського піклування.

 

Розділ ІII

ОСНОВНІ НАПРЯМИ ВИКОНАННЯ ПОГРАМИ

            Основні положення програми спрямовані на вирішення пріоритетних завдань державної політики у сфері забезпечення прав дітей, а саме:

І. Охорона здоров’я та формування здорового способу життя дітей

1.1 Створення безпечного, сприятливого середовища для розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя.

 Мета – створення умов для народження здорової дитини, збереження здоров’я кожної дитини протягом усього періоду дитинства, забезпечення доступу до високоякісних медичних послуг.

1.2. Протидія ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та наркоманії.

 Мета – обмежити поширення серед дітей віл/сніду, туберкульозу та наркоманії.

1.3. Оздоровлення та відпочинок.

 Мета – реалізація права кожної дитини на оздоровлення та відпочинок шляхом запровадження комплексу спеціальних заходів соціального, виховного, медичного, гігієнічного, спортивного характеру, спрямованих на поліпшення та зміцнення стану здоров’я дітей, організацію їх змістовного відпочинку.

ІІ. Освіта, культурний і духовний розвиток дитини.

2.1. Забезпечення рівного доступу до здобуття повної загальної освіти.

Мета – створення рівних умов для доступу кожної дитини до високоякісної освіти (дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної і вищої) для забезпечення розвитку особистості, суспільства і держави.

2.2. Поліпшення доступу до позашкільної освіти, закладів культури.

 Мета – розвиток творчого потенціалу дітей, організація їх естетичного та патріотичного виховання.

ІІІ. Захист прав дітей різних категорій.

3.1. Соціальне забезпечення та підтримка сімей з дітьми.

 Мета – створення умов для утвердження в суспільстві сімейних цінностей, матеріального забезпечення сімей з дітьми, забезпечення їх морального здоров’я, виховання відповідального батьківства та запобігання соціальному сирітству.

3.2. Запобігання соціальному сирітству, подолання бездоглядності та безпритульності серед дітей.

 Мета – організація результативної роботи щодо запобігання соціальному сирітству, реабілітації бездоглядних та безпритульних дітей.

3.3 Організація соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах,  дітей, які залишились без батьківського піклування.

Мета – профілактика бездоглядності та безпритульності, створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї.

3.4.Соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Мета – підтримка сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, надання високоякісних соціальних послуг.

3.5. Захист дітей з особливими потребами.

Мета – забезпечення соціального захисту дітей з особливими потребами, надання високоякісних психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, юридичних, інформаційних та інших послуг дітям-інвалідам та сім’ям, які ними опікуються; створення умов для реалізації їхнього особистісного потенціалу.

3.6. Запобігання торгівлі дітьми, сексуальної експлуатації, інших форм жорстокого поводження з ними.

Мета – попередження  торгівлі дітьми, сексуальної експлуатації, інших форм жорстокого поводження з дітьми; створення умов для їх ефективної реабілітації.

3.7. Захист прав дітей, які вчинили правопорушення.

Мета – профілактика правопорушень з боку дітей, значне зменшення кількості злочинів, вчинених дітьми, приведення умов їх утримання у спеціальних установах для дітей у відповідність із міжнародними стандартами.

3.8. Профорієнтація, захист дітей, які працюють.

Мета – запобігання найгіршим формам дитячої праці та їх ліквідація шляхом запровадження ефективних економічного, правового і соціального механізмів, спрямованих на запобігання порушенням законодавства щодо застосування праці дітей.

ІV. Захист житлових та майнових прав дітей.

Мета – здійснення контролю за збереженням житла, майна дітей, за місцем його знаходження.

V. Участь дітей у житті суспільства. Обмін досвідом.

Мета – забезпечення реалізації права дітей висловлювати свою думку, виховання навичок прийняття соціально мотивованих рішень.

Розділ IV

Очікувані результати виконання Програми:

Виконання програми передбачає забезпечення реалізації державної політики у сфері соціально-правового захисту дітей у Оваднівській громаді, а саме:

 запровадження на місцевому рівні системи захисту прав дітей та збереження їхнього здоров’я;

 створення умов для повноцінного життя в суспільстві дітей з особливими потребами та дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, для здобуття ними освіти, для їх подальшого працевлаштування;

 активізація процесу формування у дітей здорового способу життя, забезпечення їх широкого залучення до фізичної культури і спорту;

 забезпечення функціонування системи надання дітям психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, юридичних, інформаційних та інших послуг на території Оваднівської сільської ради;

 поширення практики сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

 створення умов для активізації національного усиновлення;

 посилення боротьби з торгівлею дітьми, здійснювання їх захисту від сексуальної експлуатації, інших форм жорстокого поводження;

 активізація діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості щодо підтримки сімей з дітьми;

 пропагування національної культури та духовної спадщини, національно-патріотичного виховання дітей, проведення роботи з виявлення та підтримки обдарованих дітей;

 забезпечення широкої участі дітей у житті суспільства;

 активізація діяльності на території громади із захисту прав дітей;

 забезпечення поширення соціальної реклами та широкого висвітлення в засобах масової інформації питань соціально-правового захисту дітей, дотримання положень Конвенції ООН про права дитини.

 

Розділ V.

Прогнозні обсяги і джерела фінансування Програми

Фінансове забезпечення програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, а також за рахунок інших джерел відповідно до чинного законодавства.

Прогнозні обсяги фінансування програми забезпечення  прав і законних інтересів дітей, їх соціального захисту та всебічного розвитку на період до 2026 року

 

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання програми

Усього витрат на виконання програми

У тому числі за роками

2022

2023

2024

2025

2026

Кошти місцевого  бюджету

1 401 120 грн.

81620

86900

303500

419800

509300

 

Розділ VІ.

Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координацію дій між виконавцями програми та контроль за її виконанням здійснює служба у справах дітей Оваднівської сільської ради.

 

 

Розділ VІ Фото без описуІ. ЗАВДАННЯ І ЗАХОДИ,

спрямовані на виконання  Програми

 забезпечення  прав і законних інтересів дітей, їх соціального захисту та всебічного розвитку на період до 2026 року

 

№ з/п

Зміст основного завдання

Найменування заходу

Відповідальні за виконання

 

1

2

3

4

І. ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я ТА ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ ДІТЕЙ

 

1.1 Створення безпечного, сприятливого середовища для розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя

1.

Проведення цілеспрямованої інформаційно-просвітницької та рекламної політики, спрямованої на пропаганду здорового способу життя, профілактику та попередження соціально-негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі.

1) організація інформаційної кампанії з питань запобігання потраплянню в складні життєві обставини сімей, дітей та молоді; профілактики наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління серед дітей;

2) проведення семінарів, виховних годин, конкурсів у навчальних закладах, інших заходів, спрямованих на популяризацію ведення здорового способу життя, профілактики  правопорушень

Оваднівська сільська рада;

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради;

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

2.

Забезпечення рівного доступу всіх жінок до високоякісних медичних послуг, що надаються вагітним, створення умов для безпечних пологів

1) надання консультативних послуг щодо підготовки сім’ї до вагітності та пологів;

2)забезпечення фахового консультування у пологових будинках батьків, у яких народилися діти з вродженими вадами розвитку

Комунальне підприємство «Оваднівський центр первинної медичної допомоги» Оваднівської сільської ради.

3.

Забезпечення медичного обслуговування, профілактики захворюваності та ефективного лікування дітей, у тому числі дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського  піклування

1) проведення медичних оглядів всіх дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського  піклування не рідше ніж двічі на рік, у разі  потреби взяття їх на диспансерний облік,  здійснення постійного медичного нагляду за ними і своєчасного лікування;

2) проведення роз'яснювальної роботи серед батьків щодо необхідності профілактичних щеплень

Комунальне підприємство «Оваднівський центр первинної медичної допомоги» Оваднівської сільської ради.

4

Розвиток громадянської активності, утвердження патріотизму, духовності, моральності дітей, ведення здорового способу життя

1) посилення ефективності діяльності  соціально-психологічної служби школи із профілактики негативних явищ в дитячому середовищі,

2) заохочення до ведення здорового способу життя, свідомого ставлення до збереження здоров’я;

3) залучення дітей та молоді до участі у спартакіада, змаганнях, інших спортивних заходах,  підтримка зайнятості та підприємницьких ініціатив молоді

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

 

 

 

1.2. Протидія ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та наркоманії

1.

Підвищення рівня обізнаності населення щодо ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та наркоманії, формування толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД і наркоманію дітей

1) проведення в загальноосвітніх навчальних закладах щороку, у Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДом, уроку на тему: «Заради життя»;

2) реалізація у загальноосвітніх навчальних закладах проекту "Поліпшення життя ВІЛ-позитивних дітей"

3) проведення в загальноосвітніх навчальних закладах заходів щодо інформування дітей шкільного віку про те, як захистити себе від захворювання на ВІЛ/СНІД та туберкульозу, формування толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД дітей

 Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

 

1.3. Оздоровлення та відпочинок

2.

Забезпечення виховної, культурно-масової та фізкультурно-спортивної роботи

1) Організація змістовного дозвілля дітей в оздоровчих закладах, таборах відпочинку, установах культури у період літніх канікул, проведення тематичних масових заходів, вечорів відпочинку, дискотек тощо

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

 

 

ІІ. ОСВІТА, КУЛЬТУРНИЙ І ДУХОВНИЙ РОЗВИТОК ДИТИНИ

2.1. Забезпечення рівного доступу до здобуття повної загальної освіти

1.

Забезпечення високоякісними освітніми послугами дітей, незалежно від місця проживання

 

1) виявлення дітей, які з початку навчального року не приступили до занять у загальноосвітніх та професійно-технічних закладах, вищих навчальних закладах та залучення таких дітей до здобуття освіти, при потребі влаштування їх у заклади соціального захисту

2) надання дітям-сиротам, позбавленим батьківського піклування, дітям,  які перебувають у складних життєвих обставинах  адресної підтримки у підготовці до нового навчального року (придбання канцтоварів)

3) виплата матеріальної допомоги дітям-сиротам, дітям позбавленим батьківського піклування, які є випускниками дев’ятих та одинадцятих класів, а також одноразової допомоги при настанні повноліття.

 

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

 

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

 

2

Збільшення кількості  дітей, які відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади

1) розвиток мережі  навчальних закладів з інклюзивним  навчанням з урахуванням контингенту дітей з особливими освітніми потребами; введення посад асистента вчителя, збільшення  спеціалістів психологічної служби відповідно до потреби;

2) проведення практичними психологами, соціальними педагогами індивідуальних та групових занять, бесід з дітьми, які переселилися з території проведення антитерористичної операції

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

 

2.2. Поліпшення доступу до позашкільної освіти, закладів культури

1.

Задоволення потреб дітей у додатковій освіті, розвитку творчих здібностей

 

 

1) виявлення обдарованих дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах;

2) поліпшення умов для розвитку здібностей,  творчої самореалізації, допрофесійної  підготовки дітей, насамперед з особливими потребами;

3) вирішення питання безоплатного відвідування позашкільних навчальних закладів (гуртків, секцій) дітьми з малозабезпечених сімей та сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

 

 

 

 

 

2.

Організація змістовного  дозвілля дітей та молоді за місцем проживання

  1. забезпечення зайнятості учнів у поза навчальний час, залучення до участі у роботі гуртків, секцій та позакласних заходах дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах;

 

2) організація дозвілля, проведення екскурсій, масових заходів до Міжнародного дня захисту дітей, Всесвітнього дня інвалідів, відзначення Дня Святого Миколая, Новорічних та Різдвяних свят (придбання подарунків)

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради;

 

 

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради;

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

ІІІ. ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ РІЗНИХ КАТЕГОРІЙ

 

3.1. Запобігання соціальному сирітству, подолання бездоглядності та безпритульності серед дітей

1.

Поліпшення соціальної підтримки сімей з дітьми

 

 

 

1)раннє виявлення сімей з дітьми, що опинились у складних життєвих обставина,забезпечення  обстеження умов проживання, надання соціальних послуг та соціального супроводу таких сімей

2) вивчення умов проживання,  проведення оцінки потреб сімей та забезпечення комплексною підтримкою, зокрема сприяння працевлаштуванню батьків, отриманню державної допомоги, надання адресної юридичної, психологічної, юридичної допомоги сім'ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, придбання страхових полісів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради

 

 

 

2.

Своєчасне виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах

1) забезпечення проведення профілактичних рейдів:

- «Діти вулиці»

- «Сім’я»

- «Урок»

- «Нічне місто»

 з виявлення бездоглядних та безпритульних  дітей та таких, що опинились у складних життєвих обставинах, здійснення ефективних заходів щодо виявлення дорослих осіб, які втягують дітей у жебракування та вчинення протиправних дій та притягнення їх до відповідальності згідно чинного законодавства, систематичне обстеження умов проживання дітей у функціонально неспроможних сім’ях,  здійснення заходів щодо своєчасного вилучення дітей з умов, що загрожують їх життю та здоров’ю та надання їм необхідної допомоги, забезпечення (придбання талонів на пальне).

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Володимир-Волинський РВП ГУНП у Волинській області;

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради;

Комунальне підприємство «Оваднівський центр первинної медичної допомоги» Оваднівської сільської ради

 

 

3.

Удосконалення системи обліку бездоглядних та безпритульних дітей

 

 

 

1) здійснення оперативного взаємоінформування усіх зацікавлених структур про дітей, які опинились в складних життєвих обставинах і потребують соціального захисту;

2) налагодження співпраці місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо соціально-правового захисту безпритульних і бездоглядних дітей, їх соціалізації, реабілітації та адаптації у суспільстві;

3) підготовка та розміщення у засобах масової інформації матеріалів з питань дитячої  бездоглядності, розшуку зниклих дітей;

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Володимир-Волинський РВП ГУНП у Волинській області,

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради;

Комунальне підприємство «Оваднівський центр первинної медичної допомоги» Оваднівської сільської ради;

Оваднівська сільська рада.

3.2. Організація соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах,  дітей, які залишились без батьківського піклування

1.

Забезпечення вчасного реагування на порушення прав  дітей

1) перевірка повідомлень (із здійсненням оцінки потреб дитини та її сім’ї, надання їй (їм) необхідних соціальних послуг) щодо сімей з дітьми:

 в яких батьки у зв’язку з тривалою хворобою не можуть виконувати належним чином свої батьківські обов’язки;

де триває процес розлучення батьків та вирішується спір між матір’ю та батьком щодо місця проживання дітей, участі в їх вихованні;

де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків;

діти з яких перебувають в інтернатних закладах (крім спеціальних та спеціалізованих) або де є ризик влаштування дітей до таких інтернатних закладів за заявою батьків у зв’язку з неспроможністю задовольнити потреби дітей;

в яких діти систематично самовільно залишають місце постійного проживання, без поважних причин пропускають навчальні заняття

2) здійснення невідкладно (протягом доби) перевірки повідомлень про сім’ї, в яких було скоєне фізичне, психологічне, сексуальне, економічне насильство над дітьми, жорстоке поводження з ними або існує реальна загроза його вчинення, із проведенням  оцінки рівня безпеки дитини та забезпечення при необхідності   екстреного втручання в ситуацію (придбання талонів на пальне).

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Володимир-Волинський РВП ГУНП у Волинській області,

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради;

Комунальне підприємство «Оваднівський центр первинної медичної допомоги» Оваднівської сільської ради;

Оваднівська сільська рада.

 

2.

Захист прав дітей, які залишились без батьківського піклування

1) прийняття органами опіки та піклування рішення про негайне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють при  виникненні  безпосередньої загроза життю або здоров’ю дитини;

2) забезпечення тимчасового влаштування дітей, які залишилися без батьківського піклування, у сім’ї громадян; притулок для дітей служби у справах дітей; центр соціально-психологічної реабілітації дітей; медичний, навчальний, виховний заклад, інший заклад або установу, в яких проживають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування (придбання талонів на пальне).

Оваднівська сільська рада;

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради.

 

3.

Наданням дітям необхідної допомоги, соціального захисту

1) забезпечення влаштування дітей, які потребують соціальної підтримки у медичні, навчальні та  заклади соціального захисту (придбання талонів на пальне).

2) забезпечення своєчасного встановлення дітям статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

Оваднівська сільська рада;

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради.

4.

Забезпечення захисту прав дітей у суді

Здійснення необхідних заходів щодо захисту прав, свобод  та законних інтересів  дітей, подання до суду відповідних заяв, апеляційних та касаційних скарг про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб,  представництво інтересів дітей у суді тощо

Оваднівська сільська рада;

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради.

 

5.

Надання  особам з числа дітей-сиріт необхідної допомоги, соціального захисту

Виплата одноразової матеріальної допомоги при досягнені повноліття особам з числа дітей-сиріт

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

3.3.Соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

1.

Забезпечення функціонування системи моніторингового нагляду за захистом прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

1) здійснення контролю за умовами проживання і виховання усиновлених дітей, дітей, які виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу(придбання талонів на пальне);

2) забезпечення пріоритетного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання;

3) детальне вивчення історії життя та походження кожної дитини, що перебуває у закладі, у тому числі можливості повернення її у біологічну родину;

4) підготовка дитини, яка виховується в інтернатній установі, до повернення у біологічну сім’ю чи влаштування у сім’ю опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів.

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради;

Служба у справах дітей райдержадміністрації.

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

1) проведення соціальної, рекламної та роз’яснювальної роботи із створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу з метою формування у населення культури влаштування дітей старшого віку до сімейних форм виховання;

2) забезпечення  доступу населення до повної та об’єктивної інформації з питань влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (у тому числі оформлення стендів, наглядного матеріалу тощо);

3) проведення заходів до Дня усиновлення;

4) виявлення сімей, які бажають та можуть прийняти на виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, роз’яснення таким сім’ям порядку усиновлення дітей, встановлення опіки, піклування, створення прийомної сім’ї чи дитячого будинку сімейного типу;

5) проведення роз'яснювальної роботи та забезпечення вчасного подання документів  кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі для проходження навчання у обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

6) організація роботи з прийомними батьками та батьками-вихователями щодо захисту прав дітей-вихованців, проведення заходів, пов'язаних з організацією змістовного дозвілля для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування які виховуються у цих родинах

7) сприяння засобам масової інформації щодо проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань захисту прав дітей; розміщення інформації про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з метою активізації їх усиновлення, влаштування в сім’ї опікунів, піклувальників, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради;

Служба у справах дітей райдержадміністрації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб, що бажають узяти їх на виховання; облік дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах

1) забезпечення ведення Єдиного електронного банку даних  про дітей-сиріт та  дітей,  позбавлених  батьківського  піклування,  і сім'ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів та Єдиного електронного банку  даних дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Придбання, встановлення, налагодження, модернізація, обслуговування та ремонт  програмних та  апаратних засобів для забезпечення роботи в ЄІАС «Діти», здійснення заходів із захисту інформації при роботі операторів місцевого рівня з Єдиним банком даних (в тому числі обладнання приміщень відповідно до інструкції з впровадження КСЗІ ЄІАС «Діти»).

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Служба у справах дітей райдержадміністрації;

Оваднівська сільська рада.

 

4.

Соціальна підтримка сімей опікунів, піклувальників, прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу

Проведення моніторингу стану утримання та виховання дітей у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, родинах опікунів, піклувальників

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради.

 

3.4. Захист дітей з особливими потребами

1.

Соціальна підтримка сімей, які виховують дітей з особливими потребами

1) узагальнення кращого досвіду психолого-педагогічної діяльності з питань інклюзивної освіти дітей з особливими потребами;

2)  забезпечення системного аналізу банку дітей з особливими освітніми потребами

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради

2.

Підтримка дітей з особливими потребами, забезпечення їх  соціального супроводження

1)забезпечення ефективної роботи центру медико-соціальної реабілітації дітей з особливими потребами

2) розроблення та своєчасний перегляд індивідуальних програм реабілітації для кожної дитини-інваліда, залучення до їх виконання представників усіх зацікавлених установ з метою надання сім’ям, які виховують дітей з особливими  потребами, повного комплексу соціальних послуг

Комунальне підприємство «Оваднівський центр первинної медичної допомоги» Оваднівської сільської ради;

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради.

3.

Створення умов для забезпечення  доступу дітей з особливими потребами до отримання відповідного освітнього рівня

 

 

1) забезпечення поступового переходу дітей з особливими потребами в загальноосвітні школи  з метою запровадження інклюзивного навчання;

2) забезпечення доступу до різних освітніх можливостей або соціальної активності, у тому числі  за сприянням волонтерських організацій

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

3.5. Запобігання торгівлі дітьми, сексуальної експлуатації, інших форм жорстокого поводження з ними

 

1.

Попередження торгівлі дітьми, сексуальної експлуатації тощо

Проведення просвітницької індивідуальної роботи серед різних категорій сімей, дітей та молоді з питань протидії торгівлі людьми, роз’яснення ризиків потрапляння в ситуації торгівлі людьми та можливостей отримання постраждалими комплексної допомоги

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради;

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради;

Володимир-Волинський РВП ГУНП у Волинській області.

2.

Підвищення ефективності профілактичної та роз’яснювальної роботи з метою запобігання жорстокому поводженню з дітьми

1)організація роботи, спрямованої на запобігання жорсткому поводженню з дітьми, забезпечення своєчасного розгляду звернень і повідомлень з цих питань та вжиття конкретних заходів щодо правового захисту дітей, притягнення до відповідальності дорослих, винних у порушенні їх прав;

2) здійснення на засіданнях педагогічних рад аналізу стану роботи щодо додержання педагогічними працівниками вимог законодавства із забезпечення захисту дітей від будь-яких форм фізичного або психологічного насильства;

3)організація у навчальних закладах правового всеобучу з учнями щодо недопущення аморальних проявів, скоєння правопорушень, проявів жорстокості та насильства серед підлітків;

 

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради ;

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради;

Володимир-Волинський РВП ГУНП у Волинській області.

3.6. Захист прав дітей, які вчинили правопорушення

1.

Підвищення рівня обізнаності дітей шкільного віку з правових питань

1) проведення виховних заходів з питань правової освіти та тижнів правових знань у загальноосвітніх навчальних закладах;

2) організація виступів у засобах масової інформації з питань захисту прав дітей

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

 

2.

Активізація профілактичної роботи з метою запобігання правопорушенням у дитячому середовищ

1) запровадження у практику новітніх методів та форм роботи з дітьми, схильними до правопорушень;

2) забезпечення в кожному навчальному закладі належного інформування шляхом проведення тематичних лекцій, розповсюдження правової літератури для вчителів, батьків, дітей про права та обов’язки дітей у випадку вчинення ними правопорушень та притягнення їх до відповідальності

3) вдосконалення моніторингу щодо стану дитячої злочинності та злочинів, вчинених проти дітей;

4) здійснення контролю за дотриманням культурно-розважальними закладами, комп’ютерними клубами нормативно-правових актів щодо порядку відвідування їх дітьми, заборони продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів, розповсюдження наркотиків, пропаганди проституції, насилля, жорстокості;

5) налагодження дієвої схеми взаємо інформування про дітей, які не навчаються, скоїли злочини і правопорушення, затримані за вживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв, бродяжництво, жебракування

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради.

 

 

 

 

ІV. Захист житлових та майнових прав дітей

 

1.

Забезпечення захисту житлових та майнових прав дітей

1) забезпечення ефективного контролю за станом підготовки рішень органів опіки та піклування щодо надання дозволів на здійснення операцій з житлом право власності або право користування яким мають діти, недопущення зменшення майнових прав дітей;

2) здійснення дієвого контролю за станом виконання рішень органів опіки і піклування щодо надання дозволів на здійснення операцій купівлі-продажу житла сім’ям, у яких виховуються діти

Оваднівська сільська рада;

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

 

V. Участь дітей у житті суспільства. Обмін досвідом

1.

Сприянні розвитку молодіжних і дитячих громадських організацій

1) допомога у роботі правових клубів, створених при навчальних закладах;

2) сприяння організації діяльності Всеукраїнської ради старшокласників – лідерів учнівського самоврядування "Школа управлінської майстерності"

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради

 

 

 

 

 

2.

Співпраця з благодійними та громадськими організаціями

1) залучення благодійних та громадських організацій до розв’язання актуальних соціальних проблем сімей та дітей, сприяння волонтерській діяльності у сфері надання соціальних послуг;

2) проведення доброчинних акції з метою залучення благодійних та спонсорських коштів для надання допомоги дітям

Служба у справах дітей Оваднівської  сільської ради;

Центр надання соціальних послуг Оваднівської сільської ради;

Гуманітарний відділ виконавчого комітету Оваднівської сільської ради

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь